Independenta si neutralitatea Austriei

Independenta si neutralitatea AustrieiDupa sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Austria isi recapata independenta si se obliga sa respecte o neutralitate stricta. Aici isi stabilesc sediile mai multe organizatii internationale.

Cu aprobarea unei mari parti din populatie, Austria se autoanexeaza la Rechiul german in 1938. Restabilirea unei Austrii independente dupa razboi este planuita de Aliati inca in 1943. Ei cad de acord sa imparta tara dupa aceeasi metoda ca si in cazul Germaniei. Austria si capitala Viena sunt impartite in patru zone de ocupatie si se instaureaza un consiliu de control comun. Partidul Social Democrat, Partidul Comunist si Partidul Popular Austriac, aflat la putere, reusesc sa faca in 1945 o declaratie de independenta si sa numeasca un guvern provizoriu condus de liderul Partidului Social Democrat, Karl Renner. Intra in vigoare o forma modificata a Constitutiei din 1929 si se anuleaza toate legile national-socialiste emise in perioadaanexarii la Germania. La primele alegeri din 25 noiembrie 1945 iese castigator Partidul Popular, care formeaza un guvern de coalitie cu social-democratii si comunistii.

Dupa negocierile prelungite intre guvernul austriac si Aliati, se redacteaza un Tratat de stat in 1955, semnat la Viena la 15 mai, prin care se restabileste suveranitatea natiunii. Conditia impusa ferm de aliati a fost asigurarea unei neutralitati perpetue, care a fost stabilita in Legea Constitutionala Federala a statului austriac, la 26 octombrie. Aceasta zi este declarata sarbatoare nationala din 1965.

In 1960, asemenea celorlalte state neutre, Austria intra in Asociatia Europeana de Comert. Ea dezvolta relatii economice stranse indeosebi cu statele vecine din blocul estic. Este membra a Organizatiei Natiunilor Unite din 1955, iar Viena devine in 1979 unul dintre cele patru sedii oficiale ale sale. In plus, datorita statutului sau de neutralitate, Austria gazduieste mai multe organizatii internationale importante, intre care Agentia de Energie Atomica (IAEA), Organizatia pentru Securitatea si Cooperarea in Europa (OSCE) si Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).