Pasarile trompeta (Psophiidae)


Pasarile trompeta

Pasarile trompeta

Cuprind 4 specii raspandite in America de Sud, in padurile tropicale umede. Au atitudinea unei curci, putin cocosate, cu ochii mari. Sunt pasari sociabile, traind in carduri mari pe solul padurilor. Alearga foarte bine, dar zboara greoi si numai la nevoie.

Pot inota cu usurinta. Cuibaresc in scorburile arborilor sau in mici adancituri langa trunchiurile inconjurate de vegetatie. Dupa ecloziune, puii nidifugi se arunca din cuib, asemeni puilor unor rate, ajungand pe pamant fara sa se raneasca.

Hrana consta in special din fructele si semintele scapate de papagali, tucani sau de maimute. Desi se domesticesc usor, in captivitate nu s-a reusit sa fie reproduse. Prin glasul lor puternic avertizeaza omul la ivirea unui dusman.

Pasarea trompeta cu aripi albe (Psophia leucoptera) (inaltime 55 cm) traieste in Peru. Este o pasare neagra cu reflexe metalice si cu aripile albe.

Pasarile trompeta cu aripi verzi (Psophia viridis) (inaltime 55 cm) traieste in padurile din Brazilia. Are un colorit negru cu reflexe metalice verzi pe aripi si violacee pe gusa.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.