Hidra, un animal nemuritor


Hidra, un animal nemuritor

Hidra, un animal nemuritor

In mitologie ori in povestile populare aceasta este o inspaimantatoare fiinta fabuloasa. De obicei inzestrata cu sapte capete, ea are proprietatea de a-si reface capatanile taiate, uciderea ei fiind o sarcina extrem de grea pentru voinicii porniti s-o infrunte.

Hidra reala, foarte comuna in apele statatoare, este o fiinta marunta, un mic polip solitar cand fix, cand liber, nu mai mare de 2 mm, cu structura simpla. Partea superioara a animalului, asemanatoare unui mic cap, este inzestrata in jurul orificiului bucal cu o cununita de tentacule.

Ceea ce apropie aceste inofensive fiinte de fabuloasele lor omonime este proprietatea regenerarii. Polipii de hidre sectionati au o mare putere de regenerare. O hidra isi repara ranile oricat de grave ar fi. Daca se taie in mai multe bucati, fiecare segment va reconstitui un nou individ; un fragment mai lung va regenera la o extremitate gura, prevazuta cu tentacule, si la cea opusa – discul bazai.

Experiente efectuate cu hidra, sub actiunea curentului electric sau a oxigenului, au scos in relief anumite particularitati senzationale ale regenerarii hidrei.

Daca se supune un fragment de hidra actiunii unui curent electric, regenerarea bratelor se face in sensul curentului (de la – la +), fie la extremitatea apicala (cap), fie la cea bazala (picior), dupa pozitia fragmentului fata de electrozi. Corpul hidrei prezinta astfel o polaritate electrica ce poate fi rasturnata prin schimbarea electrozilor.

Daca se pune o hidra intr-un mediu lipsit de oxigen, ea pierde polul apical; dimpotriva, introdusa in apa cu oxigen, are loc generarea polului apical cu un numar mai mare de brate. Supunand hidra cu muguri la dezoxigenare si apoi la reoxigenare, se pot obtine hidre duble in forma de Y sau T.

Alti factori, ca frigul si lipsa de hrana (inanitia), pot determina stari de regresie, apoi regenerari, obtinandu-se insa forme curioase de hidre fara brate, forme sferice sau duble.

Aceste particularitati fac din micuta hidra de apa dulce unul dintre animalele stranii ale Terrei, care a atras si continua sa atraga interesul oamenilor de stiinta.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.