Calin (file din poveste) – plan de idei


Calin (file din poveste) - plan de idei

Calin (file din poveste) – plan de idei

Mihai Eminescu a fost „omul total al culturii romanesti” (C.Noica), fiind comparat pe buna dreptate cu Hyperion – Luceafarul.

Eminescu a fost un mare poet al iubirii, visul si dorul de dragoste se impletesc in poezii precum: „Dorinta” , „Lacul” , „Sara pe deal”. De asemenea poetul a pretuit folclorul, poeziile sale inspirate din creatia populara pastrandu-se neatinse de aripa vremii.

Poemul Calin (file din poveste) (1876), inspirat din folclor cuprinde si trasaturi ale poeziei naturii si iubirii intr-o minunata contopire.

Tema poeziei o constituie nunta ca final fericit al basmelor.

Titlul este numele pe care o frumoasa fata de crai i-l da unui Zburator care vine la ea in vis.

Creatia este un emotionant poem al iubirii implinite.

Structura si semnificatii
Poemul Calin (file din poveste)este un basm cult in versuri alcatuit din opt parti. Poemul isi are punct de plecare intr-un basm popular, „Calin Nebunul”. Eminescu a povestit initial acest basm in proza, apoi l-a versificat.

Poemul Calin (file din poveste), este o poveste de iubire, in care autorul prelucreaza motivul popular al zburatorului. In conceptia populara, Zburatorul este un personaj invaluit in mister, care farmeca tinerele fete, facandu-le sa se indragosteasca de el.

Asa se intampla si in poemul Calin (file din poveste). Voinicul misterios intra in viata fetei de imparat pe neasteptate, intr-o noapte, dupa care dispare. La scurt timp dupa plecarea voinicului, fata isi da seama ca asteapta un copil, rodul iubirii dintre ea si Calin.

Tatal ei, imparatul, o izgoneste de la palat. Ea isi gaseste adapost in padure, intr-o coliba parasita, unde isi va creste baiatul. Aici o descopera voinicul Calin, dupa sapte ani. Casatoria celor doi tineri constitue finalul fericit al poemulu.

Ultimul episod (al VIII-lea din poem) ilustreaza nunta celor doi indragostiti care are loc in mijlocul codrului si se desfasoara in paralele cu o alta nunta fabuloasa,cea a micilor vietuitoare.

Acest episod cuprinde trei secvente:
a) descrierea cadrului naturla in care are loc nunta lui Calin cu frumoasa fata de crai;
b) prezentarea nuntii imparatesti;
c) prezentarea altei nunti (in lumea universului marunt);

Poezia este desavarsita sub aspectul armoniei, al unitatii si al echilibrului imaginilor realizate, prin care se creeaza o atmosfera sarbatoreasca, stralucitoare.

Imaginile artistice sunt realizate cu ajutorul figurilor de stil, natura devenind un mijloc de evidentiere a unor stari sufletesti, a unor sentimente generale umane.

Impresia de fabulos este intretinuta si de folosirea arhaismelor, a regionalismelor si a cuvintelor populare.

Elemente de prozodie
Ritmul poemului este trohaic, masura este de 15 silabe iar rima este imperecheata.

Poemul „Calin (file din poveste)” este o sinteza a liricii eminesciene iar Constantin Noica aprecia ca Mihai Eminescu este „un om complet” al spiritualitatii eminesciene si afirma ca opera lui trebuie strabatuta in intregime pentru a ajunge la adevarul „ca te afli in fata omului deplin al culturii romanesti”.


Sursa: Profesor Ivanoiu Maria Magdalena – Calin (file din poveste) – plan de idei

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.