Islanda


Islanda
Sursă imagine: wikimedia

Islanda (țara ghețarilor) este situată în vecinătatea Cercului Polar de Nord, fiind cea mai mare insulă vulcanică de pe Glob. Suprafața pe care o ocupă este de 103.004 km².

Relieful este format dintr-un podiș vechi, din lavă bazaltică, din care se ridică masive muntoase cu numeroși vulcani, gheisere și ghețari. Patru cincimi din întinderea ei este ocupată de munți și ghețari.

Țărmul, foarte crestat, ca și al Norvegiei, prezintă câteva mari și numeroase fiorduri.

Clima Islandei este subarctică, îndulcită de curentul cald al Atlanticului de Nord. Islanda se remarcă prin lipsa pădurilor și prezența unor întinse pășuni, alcătuind tundra. Iarna este lungă dar nu excesiv de friguroasă. În luna iulie temperatura este în jur de 11°C.

Populația și principalele orașe din Islanda

Populația este de 357.000 locuitori, fiind alcătuită din islandezi. Cel mai mare oraș, Reykjavík, este capitala țării și cuprinde mai mult de o treime din populația totală.

Economia

În 2007, Islanda avea al șaptelea PIB pe cap de locuitor din lume în valoare absolută (54.858 de dolari) și al cincilea după PIB pe cap de locuitor ajustat după paritatea puterii de cumpărare (40.112 de dolari). Circa 85% din producția de energie primară din Islanda provine din surse regenerabile produse pe plan intern.[84] Utilizarea abundentei de energie hidroelectrică și geotermală a făcut ca Islanda să fie cel mai mare producător de energie electrică din lume pe cap de locuitor.

Economia Islandei s-a diversificat în industrii producătoare și de servicii în ultimul deceniu, inclusiv cu dezvoltarea de software, biotehnologie și finanțe; industria înseamnă circa un sfert din activitatea economică, în timp ce serviciile înseamnă circa 70%. În medie, Islanda primește circa 1,1 milioane de vizitatori anual, adică peste triplul populației permanente. Agricultura Islandei, care reprezintă 5,4% din PIB, constă în principal din cultivarea cartofilor, a legumelor verzi în sere, creșterea oilor pentru carne și lapte.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 / Wikipedia

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.