Mongolia


Mongolia
Sursă imagine: wikimedia

Mongolia este o țară situată în Asia Centrală care ocupă o suprafață de 1.564.116 km² și se învecinează cu Rusia la nord, la sud și est cu China, iar în vest, la mică distanță, se află Kazahstan.

Relieful, clima și apele

Principala formă de relief din Mongolia este un podiș întins și înalt. Pe el se ridică în partea de nord-vest și vest lanțurile înalte de munți presărați cu numeroși ghețari.

În unele locuri ale podișului, ca, de exemplu, în vest și nord-vest, se găsesc depresiuni întinse, presărate de lacuri în majoritate sărate.

În sud și sud-est se întinde Podișul Gobi, o regiune de stepe uscate și deșerturi.

Subsolul Mongoliei conține resurse de cărbuni, wolfram, minereuri de fier, aur, argint, sare, petrol și altele.

Mongolia se află departe de influențele oceanice și de aceea are un climat continental-excesiv. Iernile sunt lungi, cu zăpadă puțină și geruri mari, năprasnice, când temperatura scade și la -50°C. În schimb, verile sunt scurte, cu temperaturi ridicate până la 38°C. Primăvara bântuie vânturi puternice; nori de nisip, amestecați cu zăpadă, întunecă uneori cerul.

Precipitațiile sunt, în general, foarte reduse. Cele mai multe cad în zona muntoasă. Ploile din timpul verii au un caracter torențial, producând uneori inundații.

În sudul țării, în Podișul Gobi, este o climă secetoasă, deșertică.

Rețeaua de ape este slabă. Principalele râuri curg prin nordul țării.

În afară de aceste râuri, mai sunt câteva lacuri însemnate, bogate în pește. În Deșertul Gobi nu se întâlnesc râuri importante și nici lacuri, lipsa apei făcând dificilă viața locuitorilor și dezvoltarea economică.

Populația și principalele orașe din Mongolia

Mongolia are o populație de aproximativ 3 milioane de locuitori, ceea ce, raportat la suprafață, duce la o densitate medie foarte scăzută 1 loc/km².

Cele mai importante orașe sunt: Ulan-baatar, capitala țării, Erdenet, Darchan, Tschoibalsan.

Economia

Economia Mongoliei este centrată pe agricultură și minerit. Din valoarea totală a producției agricole, 70 % o reprezintă creșterea oilor; cultura principală este grâul. Resursele subsolului sunt: cărbune, minereuri de cupru și feroase.

Cea mai mare parte a populației trăiește de pe urma păstoritului, cuprinzând, în special: bovine, ovine, caprine, cabaline și cămile (bactriene). Mineritul are ca principale produse: petrolul, cărbunele și cuprul, împreună cu exploatări mai mici, de molibden, wolfram și fosfați.

Transportul

Ca capitolul infrastructură Mongalia este slab dezvoltată. De mare însemnătate este calea ferată care străbate țara de la nord la sud prin Ulan-baatar, făcând legătura cu Rusia și China.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Mongolia / Wikipedia

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.