Burghierea


In cursul asamblarii se pot executa diferite gauri, in cazurile in care:

  • se cere realizarea, in stare asamblata, a unei gauri comune pentru doua sau mai multe piese;
  • locul pentru burghiere este greu accesibil in cursul prelucrarii piesei la masina-unealta respectiva; fiind gauri de diametrul mic, acestea se pot da la montare, cu o masina de gaurit portabila;
  • gaurile nu au fost prevazute la prelucrarea mecanica a piesei; de exemplu, executarea gaurilor pentru introducerea dopurilor la descoperirea porozitatilor, a suflurilor in piesele turnate (batiuri, carcase etc.);
  • gaurile sunt de dimensiuni mici necesitand si alte operatii suplimentare, cum ar fi: filetarea, ajustarea etc.
  • pentru executarea operatiei de burghiere, sectiile de montare sunt inzestrate cu masini de gaurit portbaile (manuale, electrice, pneumatice), masini de gaurit de masa (de banc) sau masini de gaurit cu coloana.

Masinile de gaurit manuale se folosesc la executarea gaurilor cu diametrul maxim de 12 mm, in materiale subtiri. Din cauza trepidatiilor mainii, pot aparea abateri de forma (ovalitate, conicitate), fapt pentru care procedeul trebuie, pe cat posibil, evitat.

Masina de gaurit manuala se compune din: manivela, angrenajul de roti dintate, mandrina pentru fixarea burghiului, manerul pentru fixare si talpa de piept.

Prin folosirea masinilor de gaurit electrice, productivitatea, precizia si calitatea gaurilor executate creste, in comparatie cu cazul precedent. Se recomanda insa prelucrarea cu avansuri reduse ale burghiului si folosirea lichidelor de racire in timpul lucrului (ulei mineral la burghierea otelului si petrol lampant la burghierea aluminiului).

Masinile de gaurit electrice se prezinta in diferite forme constructive, dupa felul actionarii si al portabilitatii. Pentru utilizari curente se folosesc tipurile de masini cu maner, care realizeaza gauri cu diametrul pana la 15 mm.

Pentru executarea gaurilor cu diametre foarte mici (pana la 8 mm) se foloseste foarte mult masina de gaurit pneumatica rotativa. Aerul comprimat este adus de la sursa printr-un furtun de cauciuc la manerul masinii, de unde similar ca la masina de gaurit electrica, cu ajutorul unei clapete sau al unui buton exterior, se actioneaza asupra unei supape cu bila care permite sau nu accesul aerului comprimat in turbina. Masina dezvolta turatii de circa 2000 rot/min.

La gaurirea cu ajutorul masinilor de gaurit portabile, montatorul va trebui sa ia o serie de masuri, si anume: trasarea precisa a centrului gaurii, mentinerea masinii de gaurit in aceeasi pozitie fata de piesa, asigurarea unei apasari uniforme si usoare asupra burghiului, evitarea vibratiilor burghiului etc.

Autor: Tehnologia asamblarilor si montajului

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.