Pasărea ucigătoare de șerpi


Pasărea ucigătoare de șerpi
Foto: en.wikipedia.org

Pasărea ucigătoare de șerpi

Dușmanii cei mai mari ai bosimanilor - locuitorii de baștină ai Australiei - dar și ai coloniștilor albi sunt șerpii veninoși, un adevărat pericol mai ales pentru copii și vite. Un mare ajutor îl primesc locuitorii de prin acele părți de la o pasăre cam de mărimea unei ciori, frumos colorată, cu un cioc foarte puternic care emite sunete stranii, asemănătoare râsului unui bătrân, numită în știință Dacelo gigas.

Albii, care o prețuiesc mult, îi spun „Hans cel vesel" sau „bătrânul Jack". Aborigenii o numesc „kookaburra" și o consideră pasăre sfântă. Faima ei se datorează faptului că se hănește cu micii șerpi foarte otrăvitori. Zburând deasupra lor, îi prinde de după cap cu ciocul puternic și îi strânge până când aceștia mor asfixiați. Pentru foloasele pe care le aduce în echilibrul naturii, kookaburra a fost introdusă și în Tasmania unde a dat naștere unor varietăți cu penaj alburiu.

Sagittarius serpentarius pasarea secretar
Pasarea secretar (Sagittarius serpentarius). Foto: Mathieu Breitenstein/flickr/Creative Commons

De o faimă egală se bucură și pasărea Secretar (Sagittarius serpentarius) care trăiește în stepele și savanele Africii tropicale. Poate fi ușor recunoscută datorită picioarelor deosebit de înalte, ce-i dau un aspect zvelt, de săgeata, cozii lungi în formă de scară și moțului impunător de pene de pe cap care amintește de un secretar din vremurile de demult care ținea până după ureche.

E un veșnic consumator de șerpi, mai ales de vipere de nisip și cobre egiptene, cu care duce lupte pe viață și pe moarte. Șarpele este apucat cu ciocul și trântit cu multă putere de pământ până când amețește. Pasărea nu se ferește de adversari deoarece este total imună la venin.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.