Comentariu literar – Câinele și cățelul de Grigore Alexandrescu


Comentariu literar - Câinele și cățelul de Grigore Alexandrescu

Comentariu literar – Câinele și cățelul de Grigore Alexandrescu

În istorioara în versuri „Câinele și cățelul”, Grigore Alexandrescu povestește o întâmplare din lumea animalelor, prezentată sub forma unui mic spectacol cu trei personaje: dulăul Samson, cățelul Samurache și „un bou oarecare”.

Narațiunea este simplă. Ea începe cu afirmațiile pretențioase și nesincere ale dulăului Samson despre egalitate între toate „dobitoacele”. Afișând, în discuție cu boul, o falsă modestie și condamnând în mod fățarnic mândria unor animale pentru originea lor nobilă, își schimbă însă brusc tonul la intervenția frățească a cățelului Samurache, care se dovedește prea lesne încrezător în spusele dulăului.

În felul acesta, autorul dezvăluie contrastul între ceea ce sunt în realitate unii oameni și ceea ce vor să pară, din dorința de a pătrunde într-o altă lume, spre folosul lor personal. Ei îi nesocotesc pe cei simpli și naivi, din mijlocul cărora încearcă să se ridice. Grigore Alexandrescu evidențiază astfel categorii de personaje opuse, care i-au reținut atenția în acea perioadă.

Câinele și cățelul” conține elemente caracteristice limbii vorbite, repici vii, naturale și o învățătură finală sub formă de concluzie, care cuprinde înțelesul întregii poezii.


Sursa: Limba Română, Editura didactică și pedagogică București, 1984 – Comentariu literar – Câinele și cățelul de Grigore Alexandrescu – Mihaela Butoi, Gh. Constantinescu-Dobridor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.