Oxigenul


Oxigenul
Sursa: wikipedia

Oxigenul

Oxigenul este un gaz incolor și inodor și un element cheie în compoziția mai multor compuși. Aproape toate organismele au nevoie de oxigen pentru a supraviețui, dar numai copacii și unii microbi pot produce oxigen prin fotosinteză.

Oxigenul ajunge în corpul nostru prin respirație și este absorbit de celule pentru o bună funcționare. Oxigenul este, de asemenea, necesar pentru a crea energie.

Focul se va stinge în absența oxigenului. Natura Pământului ne oferă oxigen din abundență și trebuie să păstrăm resursele libere de poluare, astfel încât aerul pe care îl inhalăm să nu fie toxic. Apa este un alt element crucial care susține viața și se formează prin amalgamarea a două gaze, respectiv hidrogenul și oxigenul.

Ciclul oxigenului este procesul care implică producerea de oxigen de către plante și după aceea un organism (inclusiv plante) care utilizează oxigen pentru respirație și eliberează dioxid de carbon, iar acest dioxid de carbon fiind din nou folosit pentru fotosinteză. Acest ciclu de utilizare a oxigenului menține cantitatea de gaz din atmosferă.

Apa este, de asemenea, o componentă esențială a mediului nostru care este necesară pentru a susține viața. Sursele de apă de pe Pământ sunt râurile, pâraiele, ploaia, iazurile/lacurile, subterane, mările și oceanele.

Apa formează o parte a ecosistemului numit ecosistem marin sau acvatic. Apa este habitatul pentru organisme precum pești, rechini, balene, căluți de mare etc. Și aceste organisme sunt surse de hrană și, de asemenea, o contribuție la activele economice. Plantele și animalele au nevoie de apă pentru creșterea lor.

Aproape 60% la sută din corpul nostru este format din apă. Apa ajută la circulația sângelui, lubrifierea articulațiilor, menținerea corpului nostru rece prin transpirație, eliberează toxine din organism. Apa, alta decât cea de băut, este folosita și de noi pentru a ne curata, iar baia este esențiala pentru menținerea temperaturii corpului nostru. Apa este folosită și pentru fabricarea mai multor produse, generarea de energie electrică (energie hidroelectrică), etc.

Atât oxigenul, cât și apa sunt esențiale pentru supraviețuire. Excesul din oricare dintre acestea este dăunător, cum ar fi excesul de oxigen, tusea, turbulența musculară, pierderea vederii și poate fi fatal, iar consumul excesiv de apă poate dăuna rinichilor.

Poluarea oricăreia dintre cele două resurse va avea ca rezultat crearea unui efect negativ asupra mediului. Trebuie să ne străduim să ne păstrăm mediul curat, astfel încât să putem respira aer curat și să bem apă curată. Conservarea ambelor resurse este vitală pentru a continua viața prin menținerea echilibrului în ecosistem.

Oxigenul, ca și carbonul și hidrogenul, este un element de bază al vieții. În plus, sub formă de ozon O3, oferă protecție vieții prin filtrarea razelor UV ale soarelui pe măsură ce acestea intră în stratosferă. Pe lângă faptul că constituie aproximativ 20% din atmosferă, oxigenul este omniprezent. De asemenea, apare în combinație ca oxizi în scoarța și mantaua Pământului și ca apă în oceane.

La începutul evoluției Pământului, se crede că oxigenul a fost eliberat din vaporii de apă prin radiația UV și s-a acumulat în atmosferă pe măsură ce hidrogenul a scăpat în gravitația pământului. Mai târziu, fotosinteza a devenit o sursă de oxigen.

Oxigenul este vital pentru noi în multe feluri (pe lângă cel mai evident, pentru respirație). Apa poate dizolva oxigenul și acesta este oxigenul dizolvat care susține viața acvatică.

Oxigenul este, de asemenea, necesar pentru descompunerea deșeurilor organice. Deșeurile de la organismele vii sunt „biodegradabile” deoarece există bacterii aerobe care transformă deșeurile organice în materiale anorganice stabile. Dacă nu este suficient oxigen disponibil pentru aceste bacterii, de exemplu, din cauza cantităților enorme de deșeuri dintr-un corp de apă, ele mor și bacteriile anaerobe care nu au nevoie de oxigen preiau controlul.

Aceste bacterii schimbă deșeurile în H 2S și alte substanțe otrăvitoare și urât mirositoare. Din acest motiv, conținutul de substanțe biodegradabile din apele uzate este exprimat printr-un indice special numit „cerere biologică de oxigen” (BOD), reprezentând cantitatea de oxigen necesară bacteriilor aerobe pentru a descompune deșeurile.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.